HBO-Engineering Nieuws
3 oktober 2017 18:22

Eerste Kamer akkoord: De Ad is per 1 januari een zelfstandige hbo-opleiding

Eerste Kamer akkoord: De Ad is per 1 januari een zelfstandige hbo-opleiding

Naast een bachelor en master krijgt de Associate degree opleiding (Ad) vanaf 1 januari 2018 een volwaardige positie als hbo-opleiding met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. De wet die dat mogelijk maakt werd vanmiddag door de Eerste Kamer als hamerstuk aanvaard.

Met ingang van dit studiejaar 2017-2018 zijn er 143 Ad-programma’s aan bekostigde hogescholen in Nederland. Dit aantal zal de komende jaren nog wel toenemen.  De interesse van studenten steeg  vorig studiejaar al met  23,4% bij de Ad-instroom. Ook voor dit jaar wordt een groei verwacht.

Werkgevers: “Mooie ontwikkeling”
Werkgevers zijn al jaren voorstanders van meer Ad-opleidingen bij hogescholen. In 2015 reageerden VNO NCW en MKB-Nederland positief op het initiatief van hogescholen om, naar het succesvolle model van de Rotterdam Academy, de Associate degree uit te breiden: “VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dit een mooie ontwikkeling. Zeker in het kader van de snelle ontwikkelingen in vele bedrijven is de Ad een opleiding die vooral werknemers met een mbo-4 diploma de mogelijkheid biedt om in relatief korte tijd te ontwikkelen naar een hbo-waardig werk- en denkniveau”.

Hogescholen en ROC’s werken samen bij het aanbieden van de tweejarige Ad-opleidingen, maar de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de opleiding en het diploma blijft bij het hbo. De Ad is een volwaardige graad binnen het hoger beroepsonderwijs met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. Bij hoge uitzondering kan een ROC meer dan 50% van een Ad-opleiding verzorgen wanneer de hogeschool daarvoor toestemming krijgt van de minister.

Bron; vereniging hogescholen

Terug
Agenda