De opleiding Automotive wordt verzorgd door de drie automotive hogescholen in Arnhem (HAN), Eindhoven (Fontys) en Rotterdam (HR). In het Automotive Center of Expertise wordt er een intensieve verbinding gelegd tussen het Automotive onderwijs en bedrijfsleven

De opleiding automotive heeft bij alle drie de hogescholen eigen invalshoeken maar centraal staat het multidisciplinaire karakter van de technologie-opleiding, waar elektrotechniek/elektronica, ICT en werktuigbouwkunde samenkomen. Actuele thema’s zijn diverse vormen van elektrische aandrijvingen (full-electric, hybride en waterstof), bestuurder-ondersteunende software om veilig transport te stimuleren (autonome voertuigen) en het ontwerpen van sterke, lichtgewicht constructies.

De opleiding kent een sterke praktijkgerichte component en is de student zelfsturend in zijn ontwikkeling en voorkeuren voor onderwerpen waaraan hij of zij wil werken en zich in wil specialiseren.

De Nederlandse automobielindustrie heeft producenten in huis zoals DAF met trucks en VDL als producent van de Mini voor BMW. Maar ook in de toeleveringsindustrie speelt Nederland een belangrijke rol en behoort tot de wereldtop. Voorbeelden zijn NXP als producent van halfgeleiders die in nagenoeg elk voertuig wereldwijd terug zijn te vinden voor navigatie, verlichting, infotainment en batterijmanagementsystemen. InAlpha Roof systems behoort tot de wereldtop op het gebied van zonnedaken en Bosch levert in toenemende mate duwbanden voor automatische transmissies die af-fabriek zijn ingebouwd.

Nagenoeg alle studenten die deze studie volgen hebben een baan voordat zij zijn afgestudeerd.

Agenda