HBO-Engineering Nieuws
6 september 2017 09:14

'Leren doe je door fouten te mogen maken'

'Leren doe je door fouten te mogen maken'

De prestatiedruk velt steeds meer jonge studenten. Angst, depressie en burn-out nemen toe op scholen en universiteiten. Eenheidsworst is niet voldoende. Excelleren is de norm geworden. In de uitzending van KRO’s Kruispunt van 17 september ging de aandacht uit naar de steeds grotere prestatiedruk bij studenten en de negatieve gevolgen daarvan.

In de reportage, die deels bij de hogescjool Windesheim werd opgenomen, is een groep  studenten geportretteerd die te maken kregen met gezondheidsproblemen tijdens hun studie. In de uitzending stelt Kruispunt dat alleen een papiertje tegenwoordig niet meer genoeg is. ‘Je moet uitblinken, succes is de norm geworden. Het aantal depressies en burn-outs neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de studenten te maken heeft met gezondheidsklachten als gevolg van de ervaren prestatiedruk.’

Fouten maken mag
Jolien Dopmeijer,  onderzoeker en docent verbonden aan Windesheim, doet onderzoek naar oorzaken van psychosociale klachten onder studenten. Volgens haar is de prestatiedruk de afgelopen jaren enorm opgevoerd. Sociale media en het hooghouden van een succesvol imago spelen een rol maar ook de opgeschroefde ambities zelf. De onderzoeker pleit voor een erkenning dat de ambities vaak te hoog zijn. Daarnaast zijn volgens haar een beter hulpaanbod, preventieve programma’s en vooral meer ruimte voor de student om zich te ontwikkelen noodzakelijk om de negatieve ontwikkeling te kunnen ombuigen. ‘Leren doe je door fouten te mogen maken’, meent Dopmeijer in de uitzending. Die gedachte lijkt haaks te staan op een klimaat waarin studenten veel keuzestress ervaren, bang zijn om fouten te maken en zich bewust zijn van de moordende concurrentie om na hun studie een baan te vinden.

Doen wat je leuk vindt
"Het is hoog tijd dat jongeren gaan doen wat ze leuk vinden," zegt hersenwetenschapper Jeroen van Baar. Volgens hem zijn veel van zijn generatiegenoten kwetsbaar omdat alles mogelijk is en ze daardoor keuzestress hebben. Milennials doen bovendien alles voor een goed CV en niet omdat ze iets graag doen. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.

Meer informatie

 

Terug
Agenda