HBO-Engineering Nieuws
17 maart 2018 20:09

Venlo 'scoort' met bijscholing Engineering

Venlo 'scoort' met bijscholing Engineering

Voor de associate degree-studie (AD) Engineering, die Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo sinds kort aanbiedt, is veel belangstelling. De opleiding profiteert volop van een experiment van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Veel belangstelling vanuit bedrijven met mbo-afgestudeerden
Een schot in de roos, aldus directeur Hans Aarts van de hogeschool: "Er is bij bedrijven veel belangstelling voor." Op dit moment, kort na de start, volgen tien personen hun lessen deels in Venlo en bij vestigingen van technisch bedrijf VDL. Aarts verwacht dat in september ook de eerste medewerkers van chipmachinefabrikant ASML instromen en ook vanuit bedrijven in de regio Venlo wordt interesse getoond om een klas te vullen.

Vouchers
In het kader van het OCW-experiment Vraagfinanciering krijgen technisch medewerkers vouchers voor bijscholing, die ze bij onderwijsinstellingen kunnen verzilveren. Aarts: ,,Met elk voucher kunnen ze een semester volgen. Ze moeten er dus vier inleveren om het complete AD-traject (van twee jaar, red.) af te kunnen ronden. De oorspronkelijke gedachte was dat ze die vouchers bij verschillende hogescholen kwijt zouden kunnen, zodat ze zelf hun opleidingsprogramma kunnen samenstellen. Maar wij zijn op dit moment de enige in Nederland die in het kader van 'Vraagfinanciering' een AD Engineering aanbieden. Dus ze moeten wel alles bij Fontys in Venlo volgen."

Investeren
Door de technologische ontwikkelingen is er bij ondernemers behoefte ontstaan aan werknemers met een niveau tussen mbo en hbo in, weet de directeur. De AD Engineering voorziet hierin. "Hoger opgeleiden moet je tegenwoordig met een vergrootglas zoeken op de arbeidsmarkt. Bedrijven moeten echt gaan investeren in hun eigen personeel." Ze zien er volgens hem echter tegenop dat hun werknemers de bijscholing 'buitenshuis' moeten volgen of zelfs in het weekeinde.
"In het kader van de flexibilisering van het deeltijdonderwijs vanuit OCW hebben wij bedacht om 70 procent van de opleiding in het bedrijf zelf te organiseren." Dat gaat volgens Aarts verder dan de 'duale' bijscholingsstudies die Fontys al kende. De resterende 30 procent aan theorielessen volgen de AD-studenten in de schoolbanken bij Fontys in Venlo. Voorwaarde om aan deze opleiding mee te kunnen doen is het hebben van een goede werkplek in een technisch bedrijf.

Begeleiding
Vanuit Fontys is er een intensieve begeleiding, maar er moet ook een praktijkbegeleider van het bedrijf zelf bij betrokken zijn. "Voldoet deze niet aan de gestelde eisen, dan zorgt Fontys voor een scholingstraject. Dan gaat het met name om didactische vaardigheden." De afgegeven accreditatie is zes jaar geldig, maar Aarts gaat ervan uit dat hij langer met deze opleiding vooruit kan.

(Artikel via bron.fontys.nl,  Tim Durlinger)

Terug
Agenda