Voorlopig Programma Conferentie Domein HBO Engineering
HET ENGINEEREN VAN HET LEREN – ZELREGULEREND LEREN - d.d. 6 november 2025 (wijzigingen voorbehouden)
09:00 - 09:45 uur Ontvangst
Plenair programma
09:45 - 10:00 uur
Welkom, Martin Rodenburg, Avans Hogeschool
Opening, Gerrit Averesch, bestuurslid en dagvoorzitter
Introductie van het thema, Janette Bezemer, voorzitter Domein HBO-Engineering
10:00 - 11:00 uur
Keynote Prof. Margriet Sitskoorn - Neuropsycholoog, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bestsellerauteur.
Hoe breinwetenschap en de relatie tussen hersenen en gedrag leidt tot betere besluitvorming en teamwork
In ons dagelijks leven staan we vaak voor uitdagingen die vragen om creativiteit, focus en veerkracht. Stel je voor dat je deze essentiële mentale vaardigheden kunt optimaliseren, niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook op organisatorisch niveau. Als klinisch neuropsycholoog biedt spreker Margriet Sitskoorn in haar lezingen de sleutel tot deze mentale optimalisatie met inzichten die leiden tot verbeterde prestaties en effectief leiderschap.
Spreker Margriet Sitskoorn studeerde in de jaren ’80 psychologie in Tilburg, met als specialisatie neuropsychologie. Zij promoveerde aan de Universiteit van Nijmegen binnen de ontwikkelingspsychologie, volgde een vervolgopleiding in de klinische neuropsychologie aan het Henry Ford Hospital in Detroit en is BIG geregistreerd klinisch neuropsycholoog.
11:00 - 12:00 uur
Keynote Prof. dr. Peter Verkoeijen - Zelfgereguleerd leren in het hoger onderwijs: uitdagingen en kansen.
Peter Verkoeijen is lector van het lectoraat Brein en Leren bij het Expertisecentrum Future Proof Education van Avans Hogeschool. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar onderwijspsychologie verbonden aan het Department of Psychology, Child, and Education Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook is Peter voorzitter van de Programmacommissie Hoger Onderwijs van het Nederlands Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). In zijn praktijkgerichte onderzoek staat het ondersteunen van zelfgereguleerd leren van studenten in het hoger onderwijs centraal.
12:00 - 13:00 uur Lunch
13:05 - 14:05 uur Workshopronde 1
Workshop 1:
Dr. Eelco Braad - Leren Reguleren: Digitale Tools en Evidence-Informed Onderwijsinnovatie
dr. Eelco Braad is senior onderzoeker op het gebied van digitale technologie voor leren in het lectoraat Human-Centered Technology bij de Hanzehogeschool Groningen.
Hoe zorgen we ervoor dat studenten de ruimte voelen en de vaardigheden hebben om effectief hun eigen leerprocessen te sturen? In deze workshop verkennen we hoe digitale tools en hulpmiddelen zowel docenten als studenten hierbij kunnen ondersteunen.
We introduceren eerst wat zelf- en co-regulatie zijn en hoe ze het leerproces kunnen versterken. Vervolgens bekijken we hoe verschillende digitale tools studenten en docenten helpen bij het bevorderen van regulatie. We delen praktische tips en voorbeelden van hoe je deze tools en werkwijzen kunt integreren in je lessen. Tot slot bekijken we hoe je op een evidence-informed manier zo'n nieuwe aanpak kunt introduceren: zodat je weet waarom je iets doet en je ook kunt nagaan of het ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft.
Aan het eind van de workshop heb je een schets gemaakt voor een evidence-informed digitale innovatie in je eigen onderwijs, waarmee je direct aan de slag kunt in je lessen.
Workshop 2:
Gabriel Taban, Fontys Engineering
Hoe studenten effectieve leerstrategieën gebruiken: Een kwalitatieve vergelijking tussen verschillende gebruikers
Hoewel veel onderzoek uit de cognitieve psychologie inzichten heeft opgeleverd in effectieve leerstrategieën, bestaat er nog steeds een discrepantie tussen wat onderzoek aanbeveelt en wat studenten doen. Als duurzame strategie, kunnen docenten effectieve leerstrategieën in hun lessen gebruiken en deze expliciet maken aan hun studenten. De effecten van instructie op het gebruik door de studenten zijn echter onduidelijk. In dit onderzoek hebben we onderzocht hoe eerstejaars engineeringstudenten zich voorbereiden op hun lessen en examens, met specifieke aandacht voor deze leerstrategieën. De resultaten laten de verschillen zien tussen leren voor tentamen versus leren voor de lange termijn en bieden inzicht in toekomstige interventies van docenten.
Judith Teunissen (docent Verpleegkunde en onderzoeker Brein & Leren), Patrick Ubags (docent Informatica & onderzoeker Digitale Didactiek) en Milou van Harsel (associate lector Brein & Leren) - ZelfWijzer: Versterk jouw competentie in zelfregulerend leren
Het hoger beroepsonderwijs van nu en van de toekomst wordt steeds flexibeler. Studenten kunnen steeds meer keuzes maken in waar, met wie, hoe, wanneer en wat zij leren. Dit vraagt van hbo-studenten dat zij in staat zijn om hun leren zelf te reguleren. Zelfregulerend leren is een complex proces dat betrekking heeft op zelf richting geven aan je gedrag, gedachten, gevoelens én motivatie, met het oog op het bereiken van je leerdoelen. Vaak doen studenten dit niet vanzelf. Tevens is dit ook geen zelfstandig proces: het vraagt om ondersteuning en richting. De docent speelt daarin een cruciale rol. Maar wat maakt dat de ene docent het makkelijker vindt om zelfregulerend leren te ondersteunen dan de andere? Volgens onderzoek zijn daarin een aantal factoren bepalend, onder andere hoe je als docent je eigen leren reguleert. Heb jij voor jezelf scherp hoe je dat doet en wie jou daarin helpt? En weet jij hoe zich dat vertaalt naar de begeleiding en ondersteuning van jouw studenten? Nee?! Kom dan naar onze workshop en wordt ZelfWijzer!
Ontwerpen voor Zelfgestuurd en FLEXibel leren (OZoFLEX): Bouwen aan vertrouwen in het leerproces - dr. Renée Hendriks en Faye Lui (onderzoekers Lectoraat Studiesucces, Hogeschool Inholland)
Hoe geef je studenten ruimte om te kiezen, zonder ze stuurloos te maken? Hoe ondersteun je zelfsturing zonder alle regie los te laten? In het OZoFLEX-project ontwikkelen we een werkwijze voor studenten en docenten om succesvol flexibel en zelfgestuurd onderwijs te leren ontwerpen.
In deze workshop duiken we in het FLEX-web dat we ontwikkelden als ontwerp- en gesprekstool. Hiermee brengen we in kaart hoe flexibel jouw onderwijs is – qua inhoud, aanpak, leeromgeving, en planning – én hoe studenten stap voor stap meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen leerpad. We bespreken het spanningsveld tussen structuur en autonomie, het risico op stuurconflict of stuurloosheid, en manieren om daar als docent effectief op te begeleiden.
Werk je aan flexibilisering in jouw opleiding, of ben je benieuwd hoe je studenten kunt helpen groeien in zelfsturing? Dan is deze workshop voor jou!
Maruschka Kinds - Bekender maken Ad-onderwijs en de positie daarvan
Maruschka Kinds is kwartiermaker Associate degree-onderwijs namens de Vereniging Hogescholen en werkzaam bij de Hogeschool Rotterdam, de Rotterdam Academy, als strategisch onderwijskundig beleidsadviseur. Zij richt zich op de landelijke bekendheid en positionering van het Ad-onderwijs en is o.a. betrokken bij onderwijsvernieuwing binnen de Rotterdam Academy.
De Associate degree (Ad) is een praktijkgerichte hbo-opleiding op niveau 5 en vormt een belangrijke schakel tussen mbo-4, (praktijkgerichte)havo en de hbo-bachelor. In de technische sector is er een groeiende behoefte aan goed opgeleide professionals die praktisch sterk zijn, snel inzetbaar en in staat om door te groeien.
Daarbij worden voltijd, duale Ad-opleidingen en flexibele leerwegen steeds belangrijker — niet alleen voor jonge instromers vanuit het mbo of havo, maar ook voor werkenden en professionals die zich in het kader van leven lang ontwikkelen verder willen specialiseren (opscholen) of omscholen.
Tijdens deze gespreksronde verkennen we samen het spanningsveld tussen de behoefte aan flexibele, praktijkgerichte instroom en doorstroom op hbo-niveau. We zoeken met elkaar naar concrete inzichten en handelingsperspectieven om de positie van de Ad-opgeleide — zowel van nieuwe studenten als van werkende professionals — in de technische sector te versterken en zo de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder te verbeteren.
14:15 - 15:15 uur Workshopronde 2 (herhaling ronde 1)
15:15 - 16:15 uur Afsluitende borrel
Meer inhoudelijke informatie volgt binnenkort!
Alvast inschrijven? Klik hier.
Let op: vorig jaar was er een hele hoge no show. Helaas zijn we daarom genoodzaakt, als je je hebt opgegeven en je je niet of te laat (korter dan 48 uur of zonder geldige reden) afmeld, je een factuur te sturen voor de gemaakte cateringkosten.