HBO-Engineering Nieuws
13 november 2020 11:50

Terugblik Conferentie 'Motivatie voor docent en student in de nieuwe online wereld' d.d. 4 november 2020

HU_dig_uitn_kopbanner-1.jpgTerugblik Conferentie 'Motivatie voor docent en student in de nieuwe online wereld' d.d. 4 november 2020

Op woensdag 4 november 2020 organiseerde het Domein HBO-engineering de conferentie "Motivatie voor docent en student in de nieuwe online wereld” via een platform online. 

De conferentie duurde van 10:30 sharp tot 13:15 officieel met helaas wat uitloop. Het was een enorme uitdaging om dit jaar de ideeën, die er vooraf waren, om te zetten in een online werkelijkheid voor de deelnemers. We kijken terug op een inspirerend programma met maar liefst 372 deelnemers vanuit heel Nederland. 

De dag werd geleid door presentator Milo Berlijn, die alle deelnemers die inlogten verwelkomde bij het evenement en een ieder wegwijs maakte in het platform van HBO-engineering.

De conferentie startte met een live uitzending met medewerking van Acteur Frank Lammers en Prof. dr. P. Robert-Jan Simons, die ieder persoonlijk en later in discussie met elkaar het onderwerp motivatie hebben besproken, toegelicht, geplaatst in de enorme uitdagingen die er zijn vandaag de dag in verschillende branches, waaronder ook het onderwijs en het theater.

Na het plenaire gedeelte gingen de deelnemers uit elkaar in break-out sessies voor een koffiebreak ingedeeld op opleiding of in de vorm van een carrousel. Er waren 8 verschillende break-out sessies waarin we hebben gehoord over de Liefde voor Leren, over het werken met een padlet en andere gerelateerde werkvormen. Er zijn ideeën uitgewisseld over hoe er in deze tijd voor stage- en afstudeerplekken wordt gezorgt. Over de vraag hoe je eerstejaars aan de opleiding kunt binden en hoe je ook zelf binding houdt met de opleiding. Over digitalisering van (mechanica) onderwijs, goede voorbeelden van oplossingen van practicum onderwijs, weblectures en 360 graden learning.

Vooral via de chats is er dit keer veel met elkaar uitgewisseld, is het enthousiasme gedeeld om meer met elkaar te verbinden en is de betekenis van het Domein HBO Engineering voor nu en in de toekomst uitgesproken. 

Onze voorzitter Sietse Dijkstra sloot samen met de dagvoorzitter Milo Berlijn de dag af, met zijn persoonlijke betekenis van de conferentie en met een goede samenvatting van de punten die hij meeneemt uit deze dag. 

Dit is allemaal terug te kijken, lezen, beleven. Terugblikken of meer weten?
Bekijk hieronder de filmpjes en presentaties van zowel de plenaire sessie als van de workshops. Aanvullend zijn er ook nog verschillende pdf’s beschikbaar gekomen en hebbben we onder andere het 1e hoofdstuk uit het boek 'Liefde voor Leren' voor u weten te bemachtigen. 

Geïnteresseerd in andere bijeenkomsten binnen het domein HBO-Engineering of meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Kijk dan verder op deze site van het landelijk netwerk van professionals werkzaam in het hbo op het gebied van Engineering.

De ontvangst bij de conferentie nog een keer terugkijken?
Klik hier.

Het plenaire gedeelte van de conferentie met dagvoorzitter Milo Berlijn, acteur Frank Lammers en Prof. dr. Robert-Jan Simons gemist? Klik hier voor de uitzending van de keynotes.

Klik hier voor de presentatie van Prof. dr. Robert-Jan Simons.

Klik hier voor het filmpje na de koffiebreak.

De afsluiting met onze voorzitter Sietse Dijkstra niet gezien? Klik hier.

U vindt hier het eerste hoofdstuk van het boek 'Liefde voor Leren' van Manon Ruijters en co-auteur Prof. dr. Robert-Jan Simons.

Break-out sessie 1
Liefde voor leren door Prof. dr. P. Robert-Jan Simons
Klik hier voor de presentatie

Break-out sessie 2 
Digitale motivatie – Het inzetten van Padlet door Marjolein Mantelaers
Klik hier voor de presentatie

Break-out sessie 3
Digitalisering van het (mechanica) onderwijs! door ir. Laurens Bervoets (Hogeschool Windesheim)
Klik hier voor de presentatie

Break-out sessie 4
Weblectures door Peter de Haan en René Beem (Hogeschool Arnhem & Nijmegen) Workshopleider: Marjolein Bron
Klik hier voor het introfilmpje
Klik hier voor de presentatie en de powerpoint.

Break-out sessie 5
Het introduceren van de nieuwe eerstejaars studenten bij hun nieuwe opleiding door Frank van den Bergh en Jasper van den Heuvel (Hogeschool Avans).
Kik hier voor de presentatie.

Break-out sessie 6
Stage/afstuderen door Albert Moes (Hogeschool Utrecht) en Susanne Kuil (Hogeschool van Amsterdam).
Klik hier voor de presentatie.

Break-out sessie 7
360 Learning door ir. Tanja Hulst 
Klik hier voor de presentatie
Klik hier voor het filmpje over 360 Learning in NL
Klik hier voor het filmpje over 360 Learning in EN

Break-out sessie 8
Practica of vervanging door Harry Broeders (Hogeschool Rotterdam)
Klik hier voor de presentatie.

Tijdens een van de koffiebreaks kwam bijgaand 'golfjes' model nog voorbij. Wellicht leuk om te downloaden. 

 

 

 

 

Terug
Agenda